
Bez zmiany polityki podgatunek delfina Hektora wyginie
26 maja 2015, 10:27Jeśli ochrona delfina Cephalorhynchus hectori maui, podgatunku delfina Hektora, nie zostanie zwiększona, zwierzę może wyginąć w ciągu 15 lat. Ekolodzy alarmują, że liczebność populacji spadła już poniżej 50 sztuk.

Podgrzewanie od spodu
13 lipca 2015, 12:05Ilość energii geotermalnej pod Zachodnią Antarktyką jest zadziwiająco duża. Na tyle duża, że pomaga wyjaśnić niestabilność tamtejszej pokrywy lodowej. Profesor Andrew Fisher z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Santa Cruz, który prowadzi badania, mówi, że sama energia geotermalna nie wyjaśnia szybkiego tempa utraty lodów w Zachodniej Antarktyce
Fińska alterantywa dla łączności satelitarnej
4 września 2015, 11:51Statek na środku oceanu czy oddział wojska w odległych zakątkach globu muszą obecnie polegać na komunikacji satelitarnej. W razie jej przerwania mogą pojawić się poważne problemy. Fińska firma KNL Networks twierdzi, że opracowała tańszą alternatywę dla komunikacji za pomocą satelitów

VenomKB - pierwsza baza danych terapeutycznych jadów
26 listopada 2015, 13:36Rosnące zainteresowanie terapeutyczną wartością jadów zwierzęcych skłoniło Nicholasa Tatonettiego i Josepha Romano z Uniwersytetu Columbii do stworzenia 1. katalogu zwierzęcych toksyn i ich fizjologicznego wpływu na ludzi.

Zmiana jednostki w zaleceniach oznacza mniejsze ryzyko błędów dawkowania
21 stycznia 2016, 12:09Jak uniknąć przynajmniej części błędów w dawkowaniu leków? Wg amerykańsko-holenderskiego duetu, wystarczy zamienić zalecenia na opakowaniu z łyżeczek bądź łyżek na mililitry.

Powstanie pierwszy polski satelita komercyjny
21 marca 2016, 12:48Ten projekt to wielki krok dla całej krajowej branży kosmicznej. SAT-AIS-PL będzie pierwszym satelitą, którego wykonanie zlecono polskiemu konsorcjum przemysłowo-naukowemu. Na czele konsorcjum stanie spółka Creotech Instruments S.A. W skład konsorcjum wchodzą firmy: Hertz Systems i Atos Polska i Śląskie Centrum Naukowo-Technologiczne Przemysłu Lotniczego oraz instytucje naukowe: Centrum Badań Kosmicznych PAN, Instytut Łączności i Akademia Morska w Gdyni.

Pierwsza 3-bitowa pamięć zmiennofazowa
17 maja 2016, 12:00Naukowcy z IBM Research zaprezentowali pierwszy na świecie stabilny układ pamięci PCM (phase-change memory - pamięć zmiennofazowa), w którym można przechowywać 3 bity w komórce.

Na zdrowie i na szczęście
11 lipca 2016, 10:50Psycholodzy z Wielkiej Brytanii i Australii wykazali, że jedzenie większych ilości warzyw i owoców znacząco zwiększa poziom szczęśliwości.

Komu służy seks w starszym wieku?
6 września 2016, 10:19Pierwsze duże badanie wpływu seksu na zdrowie serca w starszym wieku ujawniło, że o ile u mężczyzn częsty seks zwiększa ryzyko zawału i innych problemów sercowo-naczyniowych, o tyle u kobiet obniża ryzyko nadciśnienia.

Cząsteczki z telefonu pozwalają stworzyć profil stylu życia
15 listopada 2016, 13:00Cząsteczki znajdowane na telefonach komórkowych ujawniają wiele szczegółów na temat stylu życia i stanu zdrowia właściciela, np. zażywanych leków i preferencji kulinarnych.